söndag 18 augusti 2013

Plommonhets

Vi nästan drunknar bland plommon just nu och det här trädet riskerar att klyvas av all frukt. Enklaste sättet att ta vara på plommonen, förutom att stoppa dem i munnen förstås, är att frysa in dem direkt. Sen när jag hinner och orkar kan jag koka plommonmos/marmelad eller baka på dem. Något av det godaste som jag provat baka på plommon är plommonclafoutis, jag har ingen aning om hur det uttalas men minns att jag åt upp halva formen själv sist jag lagade det. Med en sked direkt ur formen samtidigt som jag på största alvar intalade mig att jag bara skulle ta en sked till... Ibland tar smaklökarna över och struntar i att du försöker varna om att du med största sannolikhet kommer att vilja spy om en stund, jag hatar när det händer. 

Om inte lusten till att provbaka en claffoutipudding (eller vad det nu heter) försvann så kommer här ett recept....

50 gram mandel
2 msk vetemjöl
1 1/2 dl socker
3 ägg + 2 äggulor
3 dl vispgrädde
300 gram väl mogna plommon (kom hem till mig och plocka...)

Mal eller mixa mandeln, blanda med socker och mjöl. Tillsätt äggen, gulorna och grädden. Vispa/rör. Häll upp i en stor  smord form eller små portionsformar och toppa med små plommonbitar. Eller var det plommon först och smet sen???  Grädda 15-20 minuter i 175 grader beroende på formens storlek, pudra över florsocker och.. ät helst inte upp allt själv.2 kommentarer :

  1. Ha ha ha, ät helst inte upp hela själv...för man kan få allvarliga problem med peristaltiken ;)

    Underbart med plommon. Vi har också orimligt mycket. Brukar få mask i dom, men sedan vi sprutat stam och bladverk med en egen ekologisk blandning av, rapsolja, grönsåpa och vatten, så har vi fått bukt på det hela. Namnam, Prutt prutt! hej

    SvaraRadera
  2. Oj rackarns vad plommon!! Härligt!! Receptet får jag dock skippa. Det vågar jag inte. Men jag ska faktiskt baka på torsdag. Källarfranskor. Det ska jag minsann! Baka! Det händer ju aldrig liksom. Men jag får hjälp ;)

    SvaraRadera

Vad tycker du?